Blog
  • Article 1

Madeleine

Receptek
Egy párizsi teadélutánt vizionálva kizárt, hogy ne egyből a híres kagyló formájú sütemény a madeleine jusson eszünkbe. Próbáljátok ki ezt a kellemesen omlós aprósüteményt, hogy feldobjátok a reggeli kávézást vagy a délutáni teázást. A titok, mint a franciáknál általában a vaj, ám ezúttal barnított formában. Azért el ne égessétek…

Hozzávalók

egész tojás 220 g
cukor 200 g
méz 45 g
tej 100 ml
gesztenyeliszt 100 g
búzaliszt 200 g
sütőpor 15 g
barnított vaj 300g

1. Tegyétek fel az apró kockára vágott vajat egy nyeles lábosba és közepes lángon készítsetek barnított vajat. Nem szabad megégetni, viszont ha megjelennek benne apró barna darabkát attól még nem kell megijedni. Akkor jó, ha mélybarna mogyorószínű.

2. Szűrjétek le a barnított vajat és hagyjátok kb 40 fokra visszahűlni

3. Amíg a vaj hül, fehéredésig verjétek a tojást a cukorral majd keverjétek hozzá a tejet a mézet és szitáljátok hozzá a kétféle liszt és sütőpor keverékét.

4. Keverjétek hozzá a barnavajat a tésztához úgy hogy teljesen egynemű masszát kapjatok.

5. Melegítsétek elő a sütőt 190 C-ra

6. Kivajazott madeleine formákba kanalazzátok bele a tésztát úgy, hogy kalkuláltok azzal, hogy a tészta meg fog emelkedni.

7. Süssétek kb 8-10 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

8. Borítsátok ki a formából és hagyjátok enyhén kihűlni, majd langyosan vagy hidegen tálaljátok.

A megmaradt tészta hűtőben kiválóan tárolható fóliával lefedve, így bármikor előkapva frissen készíthető.

Ízlés szerint pedig reszelhettek a masszába akár különbőző citrushéjat is, hogy feldobjátok.


Copyright © 2014 Gastro Cloud Kft.